Grapefruit vs Ananas

Je herkent je vast wel in het volgende: je word wakker en je voelt aan alles dat het vandaag geen goede dag gaat worden. That sucks! Je gaat je make-up doen, lukt niet. Je haar zit voor geen meter. Iemand zegt iets aardigs, en daar zal hij/zij toch wel niks van menen. Kortom: alles is stom! Maar dan ook echt stom! Welkom in de wereld van de Grapefruit! De meest bittere versie van jezelf.

De Grapefruit, hoewel niet het lekkerste fruit op aarde, heeft wel degelijk een functie. Als de Grapefruit namelijk met enige regelmaat voorkomt, ga je deze vanzelf herkennen. En belangrijker nog: accepteren en waarderen.  Als ik een vreselijke Grapefruit dag heb, en dat gebeurt vaker dan wenselijk is, dan weet ik dit van mezelf. Het mooie is, ik benoem dit dan ook. “Ik heb een Grapefruit dag en zit gewoon op zeiken!” Mooi, want dan weet mijn gesprekspartner dat je me vooral niet al te serieus moet nemen. Ik ben namelijk bitter die dag en alles is stom! Mijn 5 jarige heeft regelmatig van dit soort dagen overigens. De kunst is om je inner Grapefruit te accepteren voor wat hij is. Je weet namelijk dat deze dag voorbij gaat. Het zegt niks over je zijn, over je functioneren, over je identiteit. Het zegt alleen iets over je bui. En een bui is als jeuk: het gaat voorbij. Door mijn Grapefruit te benoemen verandert mijn bui meestal vanzelf. Het wordt behoorlijk lachwekkend als je het namelijk 10 keer op een dag aan het benoemen bent “wat ben ik toch een enorme Grapefruit vandaag.”

Je herkent jezelf vast ook wel in het volgende: je word wakker en je voelt aan alles dat vandaag de beste dag in tijden gaat worden. Super! Je make-up vliegt er als vanzelf op, je haar zit werkelijk waar ge-wel-dig en je word overladen met complimenten. Kortom: alles is geweldig! Maar dan ook echt geweldig! Welkom in de wereld van de Ananas! De meest stoere en zoete versie van jezelf!

De Ananas word op social media vaak gebruikt om een bepaalde mate van stoerheid aan te geven. “Be a pineapple, stand tall, wear a crown and be sweet on the inside!” Hoewel ik redelijk allergisch ben voor dit soort quotes, heb ik deze met liefde geadopteerd als de tegenhanger van de Grapefruit. De Ananas en ik zijn dikke vrienden. Op Ananas dagen gaat alles vanzelf, ik zit compleet in de actie modus, kritiek kan ik incasseren, ik ben zo productief als een Oempa Loempa in de chocoladefabriek van Willy Wonka, ik geloof dat ik alles kan bereiken wat ik wil en ik stuiter door de dag. Voor de Ananas geldt echter ook: geniet met mate. Pieken kost behoorlijk veel energie, en eerlijk is eerlijk: ik verlies soms ook een beetje de realiteit uit het oog op een gemiddelde Ananas dag. Ik omarm daarom mijn inner Ananas op dit soort dagen, en ook hiervoor geldt: het is een bui. Geniet van deze bui.

Op een “gewone” dag, want die komen nou eenmaal meer voor dan bovenstaande dagen, probeer ik wel eens een bui af te dwingen. Logischerwijs kies ik dan meestal voor de Ananas. Die bevalt me net even beter dan de Grapefruit. Zo is het ook gewoon. Helaas: deze buien laten zich niet afdwingen. Je hebt hem, of je hebt hem niet. Dus ik geniet van de dagen dat ze er wel zijn. Misschien net ietsje meer van de Ananas dan van de Grapefruit. Maar zelf mijn bittere kant ben ik gaan waarderen.

Ying & Yang mag van mij voortaan Grapefruit & Ananas heten.

Add A Comment